Fototentoonstelling 26 en 27 nov: Stramproy, namen en bijnamen 1954

In de succesvolle reeks Namen en Bijnamen verschenen de afgelopen jaren maar liefst vijf boeken: Biest, Swartbroek, Moesel, Keent en Altweert. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw waren al boeken verschenen over Boshoven, Hushoven, Vrakker, Laar en Altweerterheide. Een dorp dat niet kan achterblijven in de reeks boeken Namen en Bijnamen is Stramproy, thans veruit het grootste dorp van Weert.

Ad Maes en Bèr Geelen zijn de afgelopen jaren drukdoende geweest om foto’s te verzamelen van de woningen/boerderijen en van de 350 families die er eind 1954 woonden. Een hele klus, maar het is gelukt. Tijd voor een overzichtstentoonstelling.

Uitgangspunt voor de opzet van de tentoonstelling en van het boek zijn de huisadressen uit 1954. In dat jaar kregen alle huizen in Stramproy een echte straatnaam in plaats van enkel een huisnummer en de wijknaam. Stramproy was in 1954 nog een zelfstandige gemeente. Bijna 25 jaar geleden op 1 januari 1998 werd de gemeente Stramproy opgeheven en sindsdien is Stramproy een onderdeel van de gemeente Weert.

Ummele-Mieke (Janssen) met dorsvlegel.

Ongetwijfeld zullen ‘Roojer mensen’ een groot deel van de personen, die op de tentoonstelling te zien zijn, herkennen. Maar ook voor iedereen uit de andere wijken en dorpen van de gemeente Weert en zelfs voor hen die niet uit Weert of Stramproy afkomstig zijn, maar er nu wonen is het een interessante tentoonstelling.

Op zaterdag 26 en zondag 27 november tussen 10.00 -18.00 uur zal in gemeenschapscentrum ‘De Zaal’, Mariastraat 1, 6039 AW Stramproy, de grote overzichtstentoonstelling te zien zijn. Entree is gratis. Op 1 april 2023 zal het boek verschijnen. Tijdens de tentoonstelling kan men het boek bestellen door de daar aanwezige folders. Graag nodigen wij u uit om op zaterdag 26 november 2022 om 10.00 uur de officiële opening van de tentoonstelling bij te wonen. We zien uit naar uw komst.

De organisatie van de tentoonstelling en de uitgave van het boek zijn in handen van de ‘Stichting Cultuurhistorische publicaties voor de regio Weert’, in samenwerking met ‘Stichting de Aldenborgh Weert’.