1709 Fricx Stramproy en omgeving

Deze kaart van uitgever Eugène-Henri Fricx en cartograaf Jacobus Harrewijn is het waard om in de omgeving van Stramproy eens nauwkeurig te bestuderen.

Om te beginnen valt op dat de Weerter- of Bocholterbeek, gegraven in 1296 om Weert van water te voorzien, getekend is vanaf de aftakking van de Abeek vlak bij Bocholt, via Kreyel  met “troggen”over 2 andere beken, tot in Weert .

Daarnaast kunnen we ook een poging doen om een aantal toenmalige hoofdwegen thuis te brengen:

  • Ten oosten van Stramproy herkennen we de splitsing Ell-Hunsel en iets verderop nabij Pinxten  (Haler) de splitsing Hunsel-Uffelse.
  • Ten Noorden van Stramproy zien we de weg naar Weert  met vlak voor de Tungelroyse beek de vroegere Scheidsstraat, nu Stramproyer grensweg, die Westelijk richting de Heltenbosdijk loopt.
  • Ook herkennen we vlak na de Tungelroyse beek de weg in Oostelijke richting via Tungelroy naar Swartbroek.
  • De Bergerothweg is ook herkenbaar, doorlopende via de Bobberden, Zevensprong  achter het Vosseven door richting Kreyel.
  • Ook loopt er een weg van de Broekmolen globaal via de Zevensprong, Heltenbosdijk, over de Telheidebaan schuin door de Tungelroyse wallen via de Keutelraatweg, Klakstaartweg tot aan de Moeselpeel, ten Zuid-Oosten van Weert.
  • De voorloper van de Diesterbaan/Bocholterweg is ook herkenbaar, van de Antoniuskapel in Altweert via Kreyel naar Bocholt.  (F.V.)

Klik op onderstaande kaart voor de volledige grootte. (4916×3163, 4,3MB)