Luchtfoto Stramproy 1969

Velen zullen onderstaande luchtfoto herkennen. Hij hing in de jaren 70 en 80 in de hal van gemeenschapshuis de Zaal.  Voor veel mensen een  luchtfoto die men grondig heeft bestudeerd en bediscussieerd, getuige de vele “aanwijssporen”. Een “Hier bent u” pijl was volstrekt overbodig; de witte vlek bij de zaal maakte dat overduidelijk.  Onlangs gaf beheerder Thijs aan dat de foto nog steeds in de kelder van de zaal ligt opgeslagen.

Originele KLM Aerocarto luchtfoto uit 1969 uit de Zaal

Na een kort onderzoekje komen we tot de conclusie dat deze luchtfoto rond mei-juni 1969 laat in de middag gemaakt moet zijn. Nu 50 jaar geleden dus. Tijd om de originele foto (zonder krassen) nog een keer in detail te gaan bestuderen.

Laten we allereerst nog eens naar het gemeenschapshuis kijken van 1969.
Er vallen een aantal zaken op: De grote zaal is nog niet uitgebreid, ook ontbreekt de bieb-uitbreiding en de kinderopvang.

Een ander opvallend detail is de in aanbouw zijnde St. Servaasschool. Deze basisschool zou in 1969 na de zomer open gaan. Ook valt op dat tegenover “de zeven winkels” een aantal woonhuizen in aanbouw zijn; de 4 Westelijke woningen waren al eerder klaar. Op de plek van het latere postkantoor is nog een speeltuin met grote zandbak en een tunnel van rioolbuizen.

Aan de Industrieweg zien we dat het WBM kantoorgebouw in aanbouw is. De WBM vierde afgelopen november 2018 dat het bedrijf 50 jaar bestond.

Industrieweg met het WBM kantoorgebouw in aanbouw.

Voor de liefhebbers is hieronder de hele luchtfoto beschikbaar. (Let op, groot bestand! 8Mb 11019 × 8266 ;klik op de foto; scroll om in te zoomen; linker muistoets om te schuiven)

KLM Aerocarto 1969 Stramproy