1920 Van lijnzaad tot linnen (1976) Met Ties de Wever

Op historische gegevens gebaseerde speelfilm-documentaire over vlasteelt en vlasverwerking in Horst omstreeks 1920. Het proces van oogsten tot en met textiel wordt in een historische context nagebootst met medewerking van vele acteurs uit Horst en (wijde) omgeving, waaronder Ties de Wever als… Wever.

Ties de Wever (Ties Steijvers) G.A.W.
Steijvers ‘de Wever’ Tiés, 1897-1990, wever, ±1950

Oorspronkelijke film gemaakt in 1976-1978 door de oudheidkamer Horst: “Va lezend wies liene”( Van vlaszaad tot linne).  (Ook in het Stramproys dialect was “Lezendj” het woord voor vlaszaad of lijnzaad.) Oud Stramproyenaar Jan Kunnen (1909-1994) woonde destijds in Horst en was betrokken bij het LGOG en de oudheidkamer aldaar. We kunnen ervan uitgaan dat hij de “casting” van de wever verzorgd heeft.

Straatnamen als Vlasakker, Spinstraat, Weverstraat en Bleekstraat herinneren nog aan dit verleden. In Stramproy werd het vlas geroot in o.a. het groot en klein Vosseven en het Blokven, de latere stortplaats.

Blokven Stramproy 1940
Vosseven Stramproy 1934

 

 

 

 

 

 

Korte 9 minuten-versie waarbij alle bewerkingsstappen een voor een aan bod komen.

Lange 107 minuten-versie gepubliceerd door het Limburgs Museum als onderdeel van de Limburgs Museum Filmcollectie: Film start vlak voor scène met Ties de Wever.