Podcast: GEDWONGEN tewerkgesteld in Duitsland

Bevel!
Miljoenen Europese mannen moesten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog melden om dwangarbeid te doen voor Duitsland. Na thuiskomst werd er vaak nauwelijks nog over gesproken. In de vijfdelige serie Gedwongen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies vertellen de laatste getuigen over de Arbeitseinsatz.

Klik op de afbeelding voor een link naar de podcast

In de podcast spreekt radiomaker Tjitske Mussche met vijf mannen die tijdens de oorlog dwangarbeider zijn geweest: Co Knuppelder, Ben Tesink, Wim Missel, Cor van Dijk en Pieter Bouma.

www.4en5mei.nl link
Spotify link

Stramproy:
Ook vanuit Stramproy moesten er in de tweede wereldoorlog mannen als dwangarbeider gaan werken in Duitsland. Ook hier waren de ervaringen heel verschillend: De ene kwam terecht in een munitiefabriek, de andere b.v. op een boerderij.
Jo Brunenberg schreef afgelopen jaar een boek over de ervaringen van zijn vader Lei: De Arbeitseinsatz ontvlucht: twee Limburgse jongens 1941
Jo tipte ons ook over deze podcast.

Ook in Stramproy doken er mannen onder om de Arbeidseinsatz te ontvluchten : bijvoorbeeld in het Stramprooier broek.

Onderduikers WOII in het Stramprooierbroek, staand vlnr: Geelen ‘de Booj’ Bèr, Kools Jan (Tilburg), Verkoelen Cor, Berk van den ‘Sjruuër’ Thei, onder vlnr: Weerens ‘Teune Rein’ Bèr, Berk van den ‘Sjruuër’ Piet, Weerens ‘Teune Rein’ Jac, Petit Lowie (Weert) en Schaeken Harrie (Kinrooi).