Boek: De Arbeitseinsatz ontvlucht

Twee Limburgse Jongens 1941

Jo Brunenberg dook in zijn familiegeschiedenis op zoek naar het verhaal van zijn vader Lei die in 1941, aan het begin van de tweede wereldoorlog naar Duitsland moest voor de Arbeitseinsatz. Daar is hij een aantal maanden later  samen met Sjraar Brauer uit Belfeld gevlucht waarna hij in Stramproy een tijdlang is ondergedoken.

Samen met Jan Brauer, historicus en zoon van de medevluchter heeft Jo deze reis gereconstrueerd en opnieuw afgelegd. Dit heeft geresulteerd in een bijzonder boek met bijzondere foto’s dat begin augustus beschikbaar komt en tot 25 juli bij Jo besteld kan worden.

Zie hieronder het bericht van Jo Brunenberg.

Binnenkort verschijnt, in een heel kleine oplage, het boek:

De Arbeitseinsatz ontvlucht
Twee Limburgse jongens, 1941

Aan het begin van de tweede wereldoorlog, in 1941, ging mijn vader, die toen in Stramproy woonde, werken in Duitsland in een fabriek in Velbert, vlakbij Essen.
Het bleek een fabriek te zijn waar granaten werden geproduceerd…
Al na ongeveer een half jaar vluchtte hij terug naar Nederland, samen met een vriend die hij daar ontmoet had: Sjraar Brauer uit Belfeld.
Beiden waren toen 17 jaar oud.

Samen met Jan Brauer, een zoon van Sjraar Brauer, die historicus is, is dit avontuur ‘gereconstrueerd’ en ook de herinneringen van twee zussen van mijn vader zijn vastgelegd.
In 2009 hebben we de route die beide jongemannen indertijd volgden naar die wapenfabriek in Duitsland en hun vluchtroute terug naar Nederland, overgedaan.
De fabriek waar ze gewerkt hebben, bleek er na zoveel jaren nog steeds te staan, nu leeg en verlaten.
Het boek bevat ook een dertigtal foto’s die dit ‘spoor terug’ volgen.
Het ‘avontuur’ van beide jongemannen is zeker niet uniek of spectaculair te noemen want vele duizenden Nederlanders hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog, soms vrijwillig maar meestal verplicht, in Duitsland gewerkt. Toch heeft dit ‘avontuur’ bij beiden ontegenzeglijk een onuitwisbare indruk achtergelaten.
Bijgaand enkele voorbeeld-afbeeldingen die een indruk geven van het boek.

Het boek wordt gedrukt op mooi stevig mat papier, het formaat van het boek is 20x 25 cm. gebonden met harde kaft en telt 80 pagina’s.

De oplage van het boek zal heel klein zijn daardoor wordt het helaas wel wat kostbaar.
De officiële kostprijs is € 72 maar omdat ik korting krijg als ik er een aantal tegelijk bestel kan ik het boek aanbieden tegen de kostprijs van:  € 48.

Het boek zal begin augustus beschikbaar zijn om opgehaald te worden.
(Opsturen via PostNL kan ook, dan komen er € 5,-  verzendkosten bij.)

Als u belangstelling heeft voor deze publicatie stuur me dan een mailtje waarin u aangeeft:

– Aantal gewenste boeken
– Boek ophalen of:
– Boek verzenden via PostNL (In dat geval adres vermelden aub)
Sluitingsdatum voor bestellingen is 25 juli a.s.

Met vriendelijke groet,
Jo Brunenberg