Boek over migranten uit Stramproy

Bij de woorden migranten en Stramproy zal menigeen aan de aan de huidige arbeidsmigranten denken en de bijbehorende huisvestingsproblematiek. We staan er meestal niet bij stil dat ook eeuwenlang mensen uit Stramproy hun geluk elders zochten. Veel van deze migranten namen daarbij Stramproy mee in hun naam. Of de mensen in hun nieuwe omgeving deden dat. Een enkeling maakte daarbij een indrukwekkende carrière: Terwijl hier in 1389 de verdedigingswerken “de graven van Bocholt” aangelegd werden was Gadert van Stramprade al jarenlang muntmeester in Gelre. Hij was het die de Strampraidse gulden sloeg, die afgezien van de naam weinig met Stramproy te maken had.

Ar Stramrood is een afstammeling van een van deze migranten en werkt aan een boek over deze migranten uit Stramproy in de periode 1300-1800. Onderstaande mail van Ar willen we graag onder de aandacht brengen.

Mijn naam is Ar Stramrood. De naam Stramrood komt van Stramproy. Nadat ik 2 boeken over mijn familie heb geschreven en gepubliceerd ben ik nu bezig met een boek over de migratie vanuit Stramproy in de periode 1300-1800. Bij het onderzoek van mijn familie viel het mij op, hoeveel “van Stramproden” ik in de Nederlandse archieven vond, allemaal migranten vanuit Stramproy. Dit maakte mij nieuwsgierig en leidde tot verder onderzoek. Mijn boek ” in wording” bevat 14 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk beschrijft in het kort de geschiedenis van het dorp en legt een relatie tussen het leven in de 16e en 17e eeuw en de talloze personen, die het dorp verlieten en zich elders vestigden. 

Het tweede hoofdstuk gaat over het geslacht van Stramprode/Stramprade dat leefde tussen ca 1300 en 1500, en dat afkomstig was van Stramproy. Daarna volgen hoofdstukken over Willem van Stramproij, zoon van Belia van Stramproij (hij was omstreeks 1475 schout in Gilze), het trompettersgeslacht van Stramproy ( 5 generaties trompetter), de bleker Willem Matthijsz van Stramproy in Noordwijk en de kramer Peter Jansz van Stramproy in Utrecht (16e eeuw). De overige hoofdstukken bevatten overzichten en beschrijvingen  van gevonden “van Stramproden” in Utrecht, Leiden, Heusden en Nederhemert, den Bosch en vele andere plaatsen in Nederland. Ook is er een hoofdstuk over migranten vanuit Stramproy die ik vond buiten Nederland.

Zegel Willem van Stramproij, Schepen van Velp

Het boek (met een hard cover) krijgt een omvang van ongeveer 150 bladzijden, gaat ongeveer 20 euro kosten en verschijnt naar verwachting medio 2021. Ik laat het boek in eigen beheer drukken, hetgeen betekent dat ik vooraf moet vaststellen wat de oplage gaat worden. Geïnteresseerden kunnen het boek per e-mail bestellen.

Vriendelijke groeten,
Ar Stramrood

ar.stramrood@gmail.com