Lokale geschiedenisles in de buitenlucht.

Erfgoedtocht met leerlingen ojbs de Duizendpoot

Op woensdag 30 oktober gingen 47 leerlingen van groep 6-7-8 van ojbs de Duizendpoot samen met juffrouw Laila en meester Mark op pad met een viertal gidsen voor een heuse erfgoedtocht door de kern van Stramproy.

Onderweg was er volop aandacht voor de geschiedenis van Rooj. Over de tram die ooit door Stramproy liep maar ten onder ging aan de concurrentie van de eerste bussen en vrachtwagens. Over de brouwerijen in Rooj.

Over dat er pas vanaf 1969 gemengde scholen waren; er waren daarvoor speciale jongens en meisjesscholen. Over de vlag van Stramproy die bij het oude gemeentehuis hangt en waarom daar de Belgische en Nederlandse kleuren in terug te vinden zijn. Over het het beeldje van de Zoatmaale en natuurlijk het smokkelen over de grens. Over de St Jansmolen en de bijzondere blauwe houten kapel ertegenover.

Naast verhalen over de geschiedenis van Rooj waren er ook enkele speciale opdrachten. Op een luchtfoto uit 1949, de tijd toen veel opa’s en oma’s nog kind waren, moest geprobeerd worden om de kerk, molens, rotonde en voetbalveld terug te vinden. De plek van de huidige school was toen een groot akkergebied.

Stramproy 1949: Waar ligt de Kerk, rotonde, school, molens, voetbalveld?

Ook bij het op volgorde sorteren van topografische kaarten bleek ook dat Stramproy tussen de jaren 50 en 80 fors gegroeid is van enkele straten met verspreidde boerderijen tot een echte bebouwde kom met veel burgerwoningen en extra winkelcentrum: de 7-winkels. Er waren zelfs ooit plannen voor een tweede kerk.

De kinderen waren bijzonder geïnteresseerd in de geschiedenis van Stramproy. Lokale geschiedenis moet je vooral buiten opsnuiven. Deze tocht is zeker voor herhaling vatbaar.

Met dank aan de gidsen: Gert van Elk, Hilde van Dael, Jac van Melick en Frans Verhaag. Dank aan het RICK voor de eerste afstemming met de school.